top of page
Търсене
  • Алина Димитрова

Систинската капела на живописта и дебелите пръсти на властта

Пещерният комплекс ,,Ласко'' (Lasceaux) е разположен близо до село Монтиняк, Дордонь, Югозападна Франция, а американецът, който ми я описваше, също беше разположен. Беше изпаднал във възторг заради начина, по който тя била възприемана от света. Хората толкова я харесвали, че след като се наложило тя да бъде затворена заради влошаващото се качество на рисунките по стените ѝ, а нейно копие, създадено в близост било отворено за посетители, те съвсем уважително се преместили там и оставили ,,Ласко'' на мира. ,,Ласко'' е в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, но най-запомнящото се са множеството пещерни рисунки и “негативи” на различни по размер и брой на пръстите човешки длани, създадени преди около 15-18 хиляди години. ,,Ласко'' често е определяна като Сикстинската капела на първичната живопис.

Но това, което толкова силно трогваше американеца не беше майсторството или датировката на тоя живопис, а по-скоро това, че самата пещера била открита от някакъв тийнеждър и кучето му на име Робот и въпреки склонността към безхаберност, типична за възрастта му, той най-изненадващо повикал приятели, които толкова се възхитили от пещерата и нейните рисунки, че заседнали отпреде й, и я пазили така в продължение на повече от година. Според американеца ,,Ласко'' успял да пожъне такъв невероятен успех измежду тая малка тийнейджърска група най-вече заради негативите на човешки длани (негативи са, защото представляват тонално обърнато (по цвят и осветеност) изображение на човешка длан). Защото тези негативи били същите като тези, които днес създава всяко дете в един повратен момент от живота си на смачкан лист намерен на пода, на който често едната страна е фактура от ЧЕЗ. И целта на създаването им била една и съща- знаков момент на себеразпонзаването и желанието за запечатване на това присъствие.





И в този ред на мисли се зачудих какво отражение имат дланите, през които минава историята ни днес. Пръстите, които сочат и не могат да пишат на кирилица; отпечатъците, които личат по ,,сделката” с придобиването на дялове на ПИБ. Затова реших да проследя едни далеч не толкова невинни и древни силуети на дланите на по-модерни автори на съвременната история:


1. Бойко Борисов

Снимка: Пресфото-БТА снимка: Асен Тошев


,,Премиерът Бойко Борисов ще подаде оставка, ако се докаже, че си е купил остров в Гърция”


2. Делян Певски

Поза тип ,,Най-щедрият дарител в българската държава”

Снимка: БГНЕС


3. Цветан Цветанов

,,Стабилна е коалицията, нямаме никакви разминавания”


4. Ахмед Доган

,,Аз режа баницата”

Снимка: БГНЕС


5. Владислав Горанов (Vladi G.)

,,Искате да вземем хеликоптер и да разхвърляме едни пари ли?”

Снимка: Капитал


6. Владимир Путин (Бонус)

,,Не съм жена, така че нямам лоши дни”

Снимка: Kommersant/ Dmitry Azarov


,,Добре, че съм само за гъби”...

Снимка: Пресцентър на Кремъл


7. Силвио Берлускони

,,Левицата няма вкус, дори за жени”

Снимка: архив ЕПА



Comments


hdr trsnp.png
bottom of page